Grilla hamburgare


En riktig klassiker på grillen är hamburgaren. Den godaste hamburgaren är dessutom den du gjort själv med ingredienser du själv valt. Det är enkelt att grilla hamburgare, men här får du ändå några tips på vägen för den perfekta burgaren.


Huvudingrediensen i en hamburgare är biffen. Färsen ska helst ha en hög fetthalt och enklast får du det genom att mala färsen själv. Om du inte har tillgång till att mala färsen själv går det utmärkt med köpt nötfärs. För att få lite högre fetthalt kan du blanda i lite bacon (det ger också en godare smak). Krydda endast med salt och peppar, andra kryddor gör att biffen får en pannbiffssmak. Lägg inte i ägg, lök eller ströbröd, biffarna ska hålla ihop ändå. Om de inte hålls ihop har du för mager färs. Forma biffarna så att de är 1-2 cm tjocka.


Nu är det dags att grilla! För ett bra resultat är det bra att ha en grill av bra kvalitet. Du kan pensla grillgallret med lite matolja så fastnar inte biffarna i gallret. Se till att biffarna har rumstemperatur innan du lägger dem på grillen. En hamburgare på 2 cm grillas 2 minuter på varje sida för medium och 4 minuter på varje sida för genomstekt. En hamburgare på 1 cm grillas 2 minuter på varje sida för medium och 3 minuter på varje sida för genomstekt. För att få snygga grillränder på biffen vänder du den ett kvarts varv efter halva grilltiden. Kom ihåg att inte trycka med grillspaden på biffarna, då trycks köttsaften ur biffarna och de blir torra och tråkiga.


Om du vill ha ost i din hamburgare lägger du på den i slutskedet av grilltiden, då smälter osten och blir härligt krämig. Hamburgerbrödet går också utmärkt att grilla direkt på grillgallret. Hamburgarens fyllning väljer du själv enligt tycke och smak. Ett bra tillbehör till hamburgare är coleslaw, här  hittar du ett bra recept på coleslaw. Lycka till!