Markiser, persienner och rullgardiner. Det finns många olika sorters solskydd – och utbudet inom varje kategori är enormt – och vad som passar dig bäst vet bara du. Det viktigaste är att du får ut rätt saker av ditt solskydd och det är det den här artikeln handlar om.

Nedan går vi igenom en rad områden som påverkas av solskyddet. Och som sagt, vad som är viktigast för dig vet du förstås bäst själv. Se bara till att vara väl förberedd när du tar diskussionen med den köper produkterna av.

Inomhustemperaturen

Det gäller förstås främst på sommaren, då många får problem med hettan, inte minst på natten då det kan vara svårt att sova om det för varmt. Och det kan ju vara jobbigt om det är för varmt även på dagtid. Ett bra solskydd ska helt enkelt se till att det är svalt och skönt inomhus.

Ljusinsläpp

En självklarhet ocn en av solskyddets huvuduppgifter är att minska ljusinsläppet. Dels kan det vara svårt att sova om det är för ljust, dels kan man bli bländad när man till exempel sitter vid datorn och arbetar eller tittar på TV. För mycket solljus dessutom kan leda till blekning av möbler och textiler och det vill man förstås undvika. Och med rätt solskydd kan man göra det. Dock ska skyddet vara utformat på ett sådant vis att det vid behov släpper igenom ljuset men inte värmen.

Mörkläggning

Ibland vill man ha det helt mörkt och det ska solavskärmningen kunna bidra med. En total mörkläggning ska vara möjlig vid behov.

Insynen/utsikten

Det är skönt att veta att man kan stänga ute världen när man känner att man behöver det, och då är solskyddsprodukterna en bra hjälp. Dessutom kan de tack vare detta minska risken för inbrott i bostaden. Kan inte tjuvarna se in blir det svårare för dem att bedöma om det är läge att slå till eller inte. Med ett välplanerat solskydd kan du dessutom minska insynen utan att störa din utsikt.

Ljudisolering

Ett bra solskydd håller även oönskade ljud bort, eller minskar dem åtminstone.

Energibesparing

På samma sätt som solskyddet håller hettan ute på sommaren ska det bevara värmen i huset på vintern. Då behöver man inte slösa onödig energi på att värma upp huset. Dessutom ska solskyddet hjälpa till och förhindra kallras; att ha det dragit inne på vintern kan ju vara riktigt jobbigt.
En automatisk lösning är att föredra, och det finns gott om sådana på marknaden. Med en automatisk lösning – som använder sig av sol- och vindsensorer – minskar du din egen arbetsbörda och maximerar energibesparingen. Dessutom kan det hjälpa till med att hålla inbrottstjuvar borta.

Husets utseende

Solskyddet är en del av huset och det är viktigt att det upplevs som en snygg inredningsdetalj. I princip alla solskyddsprodukter skräddarsys numera så om man bara lägger ner lite tid och kraft på det kommer man att hitta något som passar.

Så, det var våra tips om vilka faktorer du bör har i åtanke när du införskaffar ditt solskydd. Vad som är viktigast för dig har du förstås bäst kolla på själv.

Vi önskar dig lycka till i jakten på det perfekta solskyddet!